10 tips voor als je een nieuwe yogamat gaat kopen.

Een eigen yogamat kopen, waar moet je op letten?
Leestijd: 5 minuten

Een nieuwe yogamat kopen. Een yogamat gebruik je tijdens de yogales of tijdens je yogasessie die je thuis beoefent. Een yogamat geeft grip en demping tijdens je pose. Hoewel je vaak een yogamat kunt huren bij een yogastudio is het gewoon veel fijner als jezelf een eigen yogamat hebt. Alleen al uit hygiënisch oogpunt is het verstandig om een eigen yogamat te kopen.

Zelfs als je van plan bent thuis yoga te doen of in een yogastudio, heeft het kopen van je eigen uitrusting nog meer voordelen. Dit is wat je moet weten voordat je een yogamat gaat kopen.

Wat je moet weten als je een nieuwe yogamat gaat kopen.

1. Wat is het voordeel van een eigen yogamat?

 • Hygiëne

Bij yoga oefeningen zul snel gaan transpireren en dus is het hygiënisch als je een eigen yogamat hebt.

 • Comfortabel

Als je een eigen yogamat gaat kopen kun je er één uitzoeken die voor jou geschikt en comfortabel is. Neem rustig de tijd om voor jezelf uit te zoeken wat voor jou het beste is.

 • Geen gebruikte yogamat

Je hoeft geen yogamat te gebruiken van de yogaschool/studio.

 • Zelf wassen

Een eigen yogamat is goed zelf te wassen zodat je altijd op een schone mat kan beginnen.

2. Een nieuwe yogamat kopen: Waar moet je op letten?

Je hebt besloten om een yogamat te kopen, maar hoe vind je voor jou de beste yogamat en waar moet je op letten als je een yogamat gaat kopen?

 • De dikte.
 • Lengte.
 • Prijs.
 • Het gewicht.
 • Grip.
 • Het materiaal.
 • De kleur.
 • Het milieu.

Het lijkt er op dat er veel verschillende yogamatten op de markt zijn, maar als je goed kijkt zijn de meeste verschillen oppervlakkig. Je wilt misschien een yogamat kopen die er mooi uitziet, of één die een handige draagtas heeft. Maar waar je echt naar zal moeten kijken is uit wat voor materiaal de yogamat gemaakt is of wat de dikte is en heeft de yogamat genoeg grip zodat je niet uitglijdt.

Een nieuwe yogamat kopen

3. Yogamat materialen: ga voor kwaliteit

Als je yoga thuis beoefent of in een yogastudio heb je vaak te maken met een harde ondergrond, die niet echt comfortabel is. Het belang van een goede kwaliteit yogamat is dus groot.
Als je wilt weten welke yogamat het best bij jou past, is het belangrijk om te weten welke eigenschappen de verschillende materialen van een yogamat hebben.

4. Wat moet je weten als je een PVC yogamat gaat kopen?

PVC is een materiaal wat een stroef en sticky oppervlak heeft. Een PVC yogamat heeft een lange levensduur en is duurzaam. Je kunt de mat makkelijk schoonmaken met water en vetvrije zeep. Een PVC yoga mat is te gebruiken bij alle yoga stijlen en is zeer geschikt voor beginners.
Pvc yogamatten hebben een goede prijs/kwaliteitsverhouding.

De yogamatten zijn meestal 4 mm dik wat comfortabel is en ook geschikt voor buiten is. Ze wegen weinig en zijn oprolbaar en opvouwbaar. Een nadeel van PVC is, doordat het een dichte celstructuur heeft, het minder goed transpiratievocht opneemt. Dit zou je kunnen oplossen door een katoenen yogamat of yogatowel er over heen te leggen voor extra grip.

Kijk hier voor verschillende prijzen van de meest gebruikte PVC yogamatten.Opens in a new tab.

5. Wat moet je weten als je een rubber yogamat gaat kopen?

Rubber is een vrij eenvoudig materiaal voor de productie van yogamatten. Rubber zorgt voor een gripvaste – zij het ietwat harde – matte oppervlak. Het is natuurlijk, hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar.

Natuurlijk rubber zal een wat zwaardere mat produceren en kan in het begin een merkbare geur hebben. Maar dat neemt niet weg dat rubbere yogamatten een superieur oefenoppervlak bieden en zeer absorberend zijn. Maar mocht je allergisch zijn voor latex dan is een yogamat van rubber kopen niet een verstandige keuze. De kleur van een rubbere yogamat kan door langdurig blootstelling aan direct zonlicht op den duur gaan vervagen.

Klik hier voor de prijs van een rubber yogamatOpens in a new tab.

6. Wat moet je weten als je een katoenen yogamat gaat kopen?

Van oudsher worden verschillende yogastijlen op een katoenen yogamat gedaan. Het voordeel van een katoenen yogamat kopen is dat een katoenen yogamat transpiratievocht opneemt. Ze zijn van natuurlijk materiaal gemaakt en daarom ook 100% afbreekbaar. Ze zijn geschikt voor intensieve yogastijlen en naderhand kun je ze goed op lage temperaturen uitwassen.

De nadelen van katoenen yogamatten zijn dat ze sneller slijten dan PVC en rubber, ze zijn dunner dus minder geschikt voor een harde ondergrond en ze schuiven meer.

Kijk hier voor de prijzen van een katoenen yogamat.Opens in a new tab.

7. Of je kiest voor ecologisch verantwoorde TPE yogamat

TPE staat voor de afkorting van Thermo Plastic Elastomer, ook wel Thermo Plastic Rubber genoemd. Dit materiaal is in de basis namelijk een synthetisch rubber. TPE yogamatten zijn biologisch afbreekbaar, ecologisch verantwoord en worden gemaakt zonder giftige stoffen. Daardoor mogen zij het Eco Keurmerk dragen en is het beter voor het milieu.

Het materiaal heeft een open celstructuur waardoor transpiratievocht sneller wordt opgenomen. De matjes hebben daardoor een goede grip en stabiliteit en schuiven minder. Ideaal voor rustige yogastijlen. Heb je last van een latex allergie, dan is de TPE yogamat misschien iets voor jou.

Enkele nadelen zijn dat de TPE matjes wat kwetsbaarder zijn en niet tegen langdurig zonlicht kunnen en je kunt ze niet in de wasmachine wassen.

Kijk hier voor de prijzen van een TPE yogamat.Opens in a new tab.

8. Wat is het voordeel van een dikke yogamat kopen?

Wil jij een professionele yogamat hebben die voor jou een ultieme comfort biedt? Kies dan voor een yogamat met een dikte van 5 a 6 mm.

Een dikke yogamat is:
 • Geschikt voor mensen met gewrichtsproblemen.
 • Meer comfort en ondersteuning.
 • Voelt warmer aan op een koude ondergrond.
 • Eenvoudig in gebruik en mee te nemen.

Wat zijn de meest voorkomende lengtes van een yogamat?

De lengte van een standaard yogamat is gemiddeld 183 bij 60 centimeter. Maar er zijn ook afwijkende maten verkrijgbaar.

 • Brede yogamat: 183 bij 66 cm.
 • Extra brede yogamat: 180 bij 80 cm.
 • Lange yogamat: 200 bij 60 cm.
 • Extra lange yogamat: 215 bij 66 cm.

9. Waarom heb ik een yoga towel nodig?

Heb je last dat als je transpireert tijdens je yogasessie, je nog weleens wegglijd op je yogamatje? Als je een yogamat gaat kopen, neem dan ook gelijk een yogatowel. Kies voor de handige antislip yoga towelOpens in a new tab..

Een yoga towel neemt je transpiratievocht op en wordt daardoor stroef zodat je niet uitglijdt. Je plaatst de yoga towel over je yoga mat en dit zorgt voor een extra beschermende laag.

Een yoga towel is erg dun, makkelijk te wassen en handig om mee te nemen.

10. Conclusie: Een eigen nieuwe yogamat kopen raad ik zeker aan!

Ik hoop dat je na het lezen van deze blog een stukje wijzer bent geworden waar je op moet letten als je een yogamat gaat kopen. Het belangrijkste is dat jij er één koopt waar jij je goed bij voelt. Bol.com helpt je hierin een heel eind op weg om de juiste yogamat te kopen.Opens in a new tab.
Succes!

Top 3 best beoordeelde yogamatten op Bol.com

Bijbehorende artikelen