Wat is het verschil tussen vitamine D2 en vitamine D3?

Wat is vitamine D en wat is het verschil tussen vitamine D2 en vitamine D3
Leestijd: 4 minuten

Verschil tussen vitamine D2 en vitamine D3

Wat is nou het verschil tussen vitamine D2 en vitamine D3? Misschien ken je vitamine D als een essentiële voedingsstof die je helpt calcium te absorberen en botten sterk te houden , maar vitamine D is eigenlijk een categorie die verschillende chemische verbindingen bevat. De meest voorkomende vitamine D-verbindingen zijn vitamine D2 en vitamine D3, die uit verschillende natuurlijke bronnen komen.

Wat is het verschil tussen vitamine D2 en vitamine D3?

 • Wat is het verschil tussen vitamine D2 en vitamine D3? Het verschil tussen vitamine D2 en vitamine D3 is dat waar dieren vitamine D3 produceren, planten vitamine D2 produceren.
 • Kies bij het kiezen van een supplement voor vitamine D3, deze wordt namelijk beter door je lichaam opgenomen.
 • Vitamine D kan uw immuunsysteem versterken, uw lichaam helpen calcium te absorberen en kan zelfs kanker helpen voorkomen.

Artsen schrijven over het algemeen vitamine D2-supplementen voor als je een vitamine D-tekort hebt, maar sommige deskundigen zeggen dat vitamine D3 gemakkelijker door je lichaam wordt opgenomen en mogelijk beter werkt om je gezondheid te verbeteren. Dit is wat je moet weten over de verschillen tussen vitamine D2 en vitamine D3.

Wat is vitamine D?

Wat is vitamine D eigenlijk? Vitamine D is eigenlijk geen vitamine, maar een hormoon dat veel van de belangrijke lichaamsfuncties beïnvloedt.

Het “is essentieel voor een goede gezondheid”, zegt Susan Lanham-New , hoogleraar menselijke voeding aan de Universiteit van Surrey.

Ongeveer 10% van uw vitamine D komt uit het voedsel dat u eet in de vorm van D2, terwijl 90% in uw eigen lichaam wordt geproduceerd als D3.

Wat zijn de voordelen van vitamine D?

Zowel D2 als D3 bieden dezelfde belangrijke gezondheidsvoordelen. Er zijn vele redenen en voordelen waarom voldoende vitamine D zo belangrijk is voor je lichaam:
Wat zijn de voordelen van vitamine D?

 1. Helpt calcium te absorberen: uw nieren zetten vitamine D om in de actieve vorm, die een belangrijke rol speelt bij het reguleren van de calciumspiegels in uw bloed. Vitamine D helpt uw lichaam calcium en fosfor te absorberen – beide noodzakelijke mineralen voor het opbouwen van gezonde botten en het verminderen van het risico op osteoporose (verminderde botdichtheid) later in het leven.
 2. Versterkt het immuunsysteem: Vitamine D is ook belangrijk voor het functioneren van uw immuunsysteem – mensen met onvoldoende vitamine D hebben het moeilijker om infecties te bestrijden en hebben meer kans op auto-immuunziekten .
 3. Kan bijdragen aan kanker helpen voorkomen: sommige onderzoeken hebben een verband gelegd tussen hogere vitamine D-spiegels en een lager risico op colorectale kanker. Er is echter meer onderzoek nodig om te zien hoe vitamine D het risico op kanker beïnvloedt.
 4. Vitamine D2 versus D3: Zowel mensen als planten produceren vitamine D wanneer ze worden blootgesteld aan zonlicht. Maar terwijl dieren vitamine D3 produceren, produceren planten vitamine D2 .
 5. Helpt bij het behoud van sterke botten en tanden.
 6. Het is goed voor het hart.
 7. Het verlaagt de kans op diabetes.

Twee amerikaanse studies over het verhogen van je vitamine D-spiegel

Een kleine studie uit 2011, gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, toonde aan dat vitamine D3 87% krachtiger was bij het verhogen van de vitamine D-spiegel in het bloed van 33 gezonde volwassenen, vergeleken met D2. Vitamine D3 werd ook effectiever opgeslagen in de vetcellen van het lichaam.

Een andere kleine studie in 2015, gepubliceerd in het European Journal of Clinical Nutrition, toonde aan dat hoewel vitamine D2 en D3 beide effectief waren bij het verhogen van vitamine D-spiegels, mensen die vitamine D3 slikten 77 dagen na het stoppen met de supplementen hogere bloedspiegels van vitamine D hielden.

Nog meer gezondheidsvoordelen van vitamine D

 • Vitamine D draagt bij tot de opname van calcium en fosfor uit de voeding.
 • Vitamine D draagt bij aan een normale groei en ontwikkeling van de botten van kinderen.
 • Vitamine D verhoogt de opname van kalk in de botten.
 • Vitamine D draagt bij tot de normale opname/het normale gebruik van calcium en fosfor.
 • Vitamine D speelt een rol in (het proces van) weefselgroei en – ontwikkeling.
 • Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem van kinderen.
 • Vitamine D ondersteunt het immuunsysteem.
 • Vitamine D helpt de tanden sterk te houden.
 • Vitamine D helpt om de risico’s van vallen te verminderen, in verband met houdingsinstabiliteit en spierzwakte.
  Vallen is een risicofactor voor botbreuken bij mannen en vrouwen vanaf 60 jaar.
 • Vitamine D helpt bij het normale werken van de spierenOpens in a new tab..

Bronnen van vitamine D2 en D3

Hoewel de meeste van onze vitamine D uit de zon komt, kunnen we ook wat vitamine D binnenkrijgen via onze voeding. “Er zijn relatief weinig voedingsbronnen van vitamine D3”, zegt Lanham-New, maar je kunt vitamine D3 in bepaalde voedingsmiddelen vinden,
waaronder:

 • Vis – met name forel, zalm, sardines en levertraan
 • Eidooier
 • Runderlever
  Vitamine D2 is te vinden in:
 • Paddestoelen zoals portabella en shitake, vooral paddenstoelen die zijn blootgesteld aan hoge niveaus van UV-straling.
 • Voedingsmiddelen die zijn verrijkt met vitamine D, zoals melk en verrijkte granen.

Wat zou je hieruit kunnen opmaken?

Het is onwaarschijnlijk dat je voldoende vitamine D uit je dieet opneemt en het is niet altijd mogelijk om regelmatig zonlicht te krijgen. Als je een supplement wilt nemen om uw vitamine D-spiegel te verhogen, is de vloeibare vitamine D3 wellicht een betere keuzeOpens in a new tab., omdat het een sterker en langduriger effect kan hebben op je vitamine D-spiegel. Hoewel je moet oppassen dat je niet overdrijft, omdat te veel vitamine D-suppletie kan leiden tot vitamine D-toxiciteit , wat kan leiden tot misselijkheid en braken, nierproblemen, depressie en calciumophoping in bloedvaten en vitale organen.

Meer risicogroepen lopen kans op een vitamine D-tekort

“Iedereen zou in de winter vitamine D moeten innemen”, zegt Lanham-New, eraan toevoegend dat een dagelijkse onderhoudsdosis van ongeveer 600 IE zou moeten zijn. Dit is vooral belangrijk voor mensen “die het meeste risico lopen op vitamine D-tekort , zoals ouderen, etnische groepen met een donkere huid, zwangere en zogende vrouwen”. De gezondheidsvoordelen van vitamine D zijn groot.Opens in a new tab.

Bijbehorende artikelen