Waarom hardlopen beter is dan wandelen om vet te verbranden

Waarom hardlopen beter is dan wandelen om vet te verbranden
Leestijd: 5 minuten

Je hebt misschien wel op internet gelezen dat je met wandelen meer vet verbrandt dan met hardlopen. Dit komt doordat als je op een lage intensiteit beweegt, je lichaam meer vet als brandstof nodig heeft. Technisch gezien klopt dit, maar is dit ook beter om af te vallen?

Hardlopen is beter dan wandelen om vet te verbranden, omdat je:

 • Met hardlopen twee keer zoveel calorieën verbrandt als met wandelen bij dezelfde afstand.
 • Met hardlopen je romp, rug en benen verterkt.
 • Met hardlopen je hart en ademhalingssysteem verbetert.
 • Met hardlopen je stofwisseling versnelt.

Als je al een fanatieke wandelaar of hardloper bent, zijn er verschillende manieren om de productiviteit van je inspanningen aanzienlijk te verbeteren. Als wandelaar zou je misschien graag de tools en het zelfvertrouwen willen hebben om over te stappen naar hardlopen. Als je al worstelt met reeds bestaande beperkingen, zoals artritis of obesitas, kan hardlopen voor jou een onmogelijke prestatie lijken. Maar geeft niet op en lees verder waarom hardlopen beter is dan wandelen om vet te verbranden.

Waarom is hardlopen de beste optie?

Hardlopen en wandelen zijn favoriete oefeningen. Ze zijn toegangelijk en ze zijn goed voor je conditie. Hardlopen is betaalbaar. Het enige wat je nodig hebt is een paar goede hardloopschoenen: maar je hebt geen lidmaatschap van de sportschool nodig en geen uitrusting. Je hebt geen partner of instructeur nodig om je te begeleiden. 

Wandelen is een eenvoudige manier om aan je conditie opbouw te beginnen. Je bouwt kracht en uithoudingsvermogen op en je hart- en longfunctie zullen verbeteren. Voor een optimale vetverbranding is hardlopen echter de beste optie. 

Met hardlopen verbrandt bijna twee keer zoveel calorieën als met wandelen bij dezelfde afstand. Hardlopen is beter dan wandelen omdat het meer spieren opbouwt door het hele lichaam, waardoor je een sterkere romp, rug en benen krijgt. Het werkt sneller en effectiever dan wandelen en versterkt uw hart en ademhalingssysteem. Hardlopen activeert ook je stofwisseling en dit heeft als doel naast de opwekking van energie ook de opbouw, afbraak en instandhouding van levende weefsels. 

Door de mechanica van ons lopen blijft het gewicht tijdens het wandelen gelijk verdeeld over je benen en je lichaam en je lichaam verlaat nooit echt de grond. Als je aan het hardlopen bent, moet je lichaam harder werken, bij elke pas komt het lichaam in de lucht en wordt het gewicht bij elke “landing” ongelijkmatig verdeeld.

Hardlopen verhoogt je hartslag aanzienlijk meer dan bij wandelen. De normale streefhartslag voor vetverbranding is 40-60 procent van de maximale hartslag. Maar het positieve effect is wel dat zowel je hart als je spieren aanzienlijk sterker worden dan bij wandelen. Dit betekent dat je stofwisseling versnelt zorgt er zo voor dat je lichaam de hele dag vet als brandstof gebruikt.

Van hardlopen is ook aangetoond dat het de botdichtheid verhoogt, waardoor de kans op botleeftijdgerelateerde ziekten afneemt.

Hoe je tijdens het hardlopen een optimale vetverbranding krijgt

Als je al een hardloper bent, zijn er nog steeds manieren om het vet dat je verbrandt tijdens het hardlopen te verhogen. Een methode is om extra gewicht aan je lichaam toe te voegen. Hierdoor zal je lichaam harder werken, van binnen en van buiten. Extra gewichten zijn er in verschillende vormen.

 • Draagbare enkel- en polsgewichtenOpens in a new tab. maken jouw hardloopsessie intensiever en uitdagender door deze gewichten om jouw polsen of enkels te bevestigen. Door de gewichten moeten jouw spieren namelijk extra inspanning leveren tijdens het hardlopen. Ze een betaalbare optie.
 • GewichtsvestenOpens in a new tab. zijn een gevorderde optie voor diegenen meer uitdaging willen hebben in hun training. Verzwaarde vesten van hoge kwaliteit. Het zware gewicht van het vest rust op je schouders, zodat je spieren harden moeten werken.

Al deze opties voegen extra krachttraining toe aan je cardio training. Deze extra moeilijkheid zal de spieren verder ontwikkelen en daardoor meer calorieën en vet verbranden.

Meer manieren om je lichaamsvetpercentage te verlagen

Je voedingspatroon is een belangrijk deel van wat bijdraagt ​​aan je gewicht, lichaamsvetpercentage en algehele gezondheid. Hardlopen heeft invloed op het aantal calorieën dat je dagelijks kunt opnemen voor energie. Om vet te verliezen, moet je echter een voedingsdieet volgen dat rijk is aan eiwitten, vezels en weinig geraffineerde koolhydraten. Hier zijn enkele tips om je te helpen:

 • Verminder het eten van fastfood, vermijd glucosestroop en suikerhoudende dranken. Want geen enkele hoeveelheid lichaamsbeweging kan een ongezond voedingspatroon vervangen. Slaap goed en neem multivitamine. 
 • Houd tijdens het eten je portiegrootte in de gaten, de meesten van ons consumeren meer voedsel dan nodig is.
 • Eet gezonde snacks.
 • Houd een eet- en bewegingsdagboek bij.
 • Start of wordt lid van een hardloopgroep. Dit is een geweldige manier om saamhorigheid te creëren en je motiveren om door te gaan.

HierOpens in a new tab. lees je meer manieren om je lichaamsvet te verminderen.

Het belang van vetverbranding

Overtollig lichaamOpens in a new tab.svet belast het hart, dit kan leiden tot hoge bloeddruk, beroerte of een hartaanval. Overtollig lichaamsvet kan ook leiden tot andere gezondheids- en emotionele problemen, waaronder:

 • Chronische pijn in de rug, knieën en voeten als gevolg van overgewicht dat de wervelkolom belast. 
 • Verhoogde insulinespiegels die leiden tot diabetes.
 • Artrose.
 • Kanker.
 • Vette lever.
 • Slapeloosheid, slaapapneu en ademhaling.
 • Mobiliteitsproblemen.
 • Depressie, angst.
 • Een laag zelfbeeld.
 • Langzame stofwisseling.

Hoe je je lichaamsvet kunt berekenen

Huidplooi en remklauwen blijven de meest praktische, gebruikelijke methode om lichaamsvet te meten. Ze zijn ook de meest betaalbare nauwkeurige methode. Laat je niet misleiden door dure en onnauwkeurige methoden. 

De meest nauwkeurige methoden zijn dure CT- of MRI-beelden, deze kunnen zelfs interne vetpercentages meten. Hoewel ze normaal gesproken niet voor dit enige doel worden gebruikt.

Buikvet verbranden met hardlopen

Zet je wekker wat vroeger en ga een rondje hardlopen voor het ontbijt. Dit is volgens een studie die gepubliceerd is door Journal of Physiology.  Het verbranden van calorieën(en dus buikvet verbranden met hardlopen) werkt effectiever als je dit in de ochtend voor het ontbijt doet.

Als je begint met hardlopen zul je in het begin snel gewicht verliezen, maar na een week of 6 gaat je lichaam er aan wennen en heeft het meer brandstof nodig om de vetverbranding voort te zetten. Voeg interval oefeningen en sprintjes toe aan je hardloopschema. Hoe intensiever de sport, hoe meer calorieën je verbrandt.

Met hardlopen zet je de vetverbranding extra aan. Dat kan al gebeuern na enkele minuten. Het is bekend dat je na ongeveer een half uur hardlopen die vetverbranding tot wel 12 uur door blijft gaan. Terwijl jij verder gaat met je dag is je lichaam nog bezig om die extra kilo’s kwijt te raken.

Loop je twee of drie keer in de week hetzelfde rondje dan zal hardlopen op den duur weinig meer van invloed zijn op je gewichtsafname. Probeer te variëren in je in snelheid en in je afstand, dan geef je een nieuwe prikkel af en dat zet de vetverbranding weer extra aan. De duur van het hardlopen maakt dat je vet verbrandt maar ook de snelheid is van toepassing. Hoe langer je hardloopt maar ook hoe sneller je hardloopt is van invloed op je vetverbranding.

Wat zijn goede tips voor de nieuwe hardloper?

De meeste mensen voelen zich beperkt om te hardlopen vanwege vele factoren: hun huidige conditie, chronische pijn of zelfs verlegenheid. Gelukkig kunnen zelfs degenen die zich onbekwaam voelen, overgaan tot hardlopen, wellicht door een paar tactieken en oefeningen te gebruiken.

Denk na over waar je wilt hardlopen. Vergeet niet dat de impact van hardlopen op beton pijnlijk kan zijn voor veel patiënten met gewrichtspijn. Je gewrichten worden minder aangetast door te hardlopen op een zachtere ondergrond, zoals in het bos of op gras. 

Er zijn ook producten om je te helpen. Als je last hebt van pijn in je rug of knieën, kan een brace de oplossing zijn om deze pijn te verlichten. Hoewel het constant dragen van een brace niet goed is voor je lichaam, is het dragen tijdens het hardlopen een praktische optie. Een hartslagmeter je helpen om bij te houden hoe hard je hart werkt. 

Meer tips voor nieuwe hardlopers:

 • Zorg ervoor dat je genoeg water te drinkt om te hydrateren.
 • Draag loszittende kleding.
 • Gebruik in de zomer zonnebrandcrème om niet te verbranden. 
 • Vermijd hardlopen op de weg tijdens de spits. Zo vermijd je uitlaatgassen van het verkeer, want dit kan longproblemen verergeren.
 • Begin langzaam! Overbelast jezelf niet. Dit kan blessures veroorzaken en u ontmoedigen om door te gaan. Plan een paar dagen rust.
 • Koop goede hardloopschoenen, de kwaliteit van uw hardloopschoenen is van vitaal belang voor succes. 
 • Lees hier meer tips voor hardlopen.Opens in a new tab.

Conclusie

Kortom, een gezond voedingspatroon en conditie training is essentieel voor je gezondheid. Lopen en hardlopen zijn beide geweldige opties. Maar als je je wilt concentreren op het optimaliseren van je vetverbranding, is hardlopen de beste keuze. Hardlopen is betaalbaar, je hoeft niet naar de sportschool en je hebt geen begeleider of instructeur nodig.

Zorg ervoor dat je je huisarts of eventueel een specialisten raadpleegt bij klachten of beperkingen, voordat je aan hardlopen begint.

Bijbehorende artikelen