Conditie opbouwen thuis voor beginners met deze 5 tips

Leestijd: 5 minuten

Conditie opbouwen thuis doe je zo

Thuis snel je conditie opbouwen en voel je snel gezond & fit! Zoek een eenvoudige manier om thuis je conditie verbeteren en te profiteren van de voordelen van regelmatig te sporten. Thuis sporten is voor veel mensen efficiënter dan naar de sportschool te gaan. Maar wat is het voordeel van conditie opbouwen thuis? En waarom is ook een gezonde levensstijl hierbij ook belangrijk?

Inhoud:

–> Wat is conditie?

–> Uithoudingsvermogen trainen.

–> Conditie verbeteren met krachttraining

–> Startsnelheidstraining

–> Coördinatie trainen

–> Flexibiliteit trainen

–> Thuis snel je conditie opbouwen met 3 oefeningen

–> Tips om dit vol te houden!

 

Conditie opbouwen thuis

Wat is conditie?

Conditie oefeningen

Wat is conditie? Je conditie bestaat uit vijf onderdelen: uithoudingsvermogen, kracht, snelheid, coördinatie en flexibiliteit. Deze onderdelen hebben allemaal met elkaar te maken en werken samen om tot een goede uitvoering te komen. Je kunt zelf bepalen in welk onderdeel je het fijnste vind om te trainen.

Hoe beter je conditie, des te beter je bepaalde oefeningen langer en beter kunt uitvoeren.
Het verkleint ook de kans op blessures.

Je conditie opbouwen bestaat dus uit meer dan uithoudingsvermogen alleen.

Tip: doe rustig aan en laat jouw lichaam aan de nieuwe activiteit wennen, hiermee voorkom je allemaal vervelende blessures.

 

Conditie opbouwen thuis met cardio training

Je uithoudingsvermogen trainen

Zowel je longen als je spieren, zullen getraind moeten worden om het hardlopenOpens in a new tab., fietsen, skeeleren, etc zolang mogelijk vol te houden.

Bouw de conditie oefeningen rustig op en geef je spieren ook de kans om te herstellen.

Om dit op te bouwen geef ik je een paar tips:

 • Bepaal voor jezelf bij welke soort beweging jij meer uithoudingsvermogen wilt hebben.
 • Stel een (haalbaar) doel om te zorgen dat je genoeg uithoudingsvermogen krijgt voor deze activiteit.
 • Maak gebruik van een conditie opbouwschema en stel deze op. Maak er één om bijvoorbeeld iedere week een stukje verder of iedere week een keer extra trainen.
 • Gewoon beginnen, langzaam opbouwen en rustig doorgaan.

Naarmate je langer traint zul je ook meer vooruitgang boeken. Investeer voor je cardio training ook in goede hardloop(sport)schoenen.Opens in a new tab. Hiermee voorkom je blessures.

 

Conditie opbouwen thuis met krachttraining

Kracht trainen

Om spierblessures te voorkonen is het bij kracht net zo belangrijk om het rustig op te bouwen. Spierblessures weerhoud je weer om verder jouw conditie op te bouwen. Het is dus echt belangrijk om je lichaam te laten wennen aan het trainen op deze manier.

Tips om kracht op te bouwen:

 1. Bepaal welke spieren jij wilt gaan trainen.
 2. Stel voor jezelf een (haalbaar) doel.
 3. Zoek informatie over welke oefeningen nodig zijn om de bepaalde spieren te trainen.
 4. Zoek uit wat de juiste techniek is van de oefening.
 5. Oefen deze techniek eerst zonder gewicht.
 6. Bouw het gewicht langzaam op maar zorg dat je de techniek op de juiste manier kan blijven uitvoeren.

Lees hier meer over spieren kweken.Opens in a new tab.

 

Conditie opbouwen oefeningen met snelheidstraining

Snelheid trainen

Je snelheid is lastig om te trainen. Je startsnelheid kun je wel trainen. Startsnelheid is bijvoorbeeld hoe snel je kunt van 0 naar 100 m.

Het trainen gaat via plyometrische oefeningen, maar zorg voor een goede warming-up omdat deze oefeningen nogal belastend en explosief zijn.

Een handig hulpmiddel bij het trainen van je snelheid zou een hartslagmeter horloge of sporthorloge kunnen zijn. Deze bezitten handige functies zoals een hartslagmeter, afstandmeter, caloriemeter, stappenteller.

Conditie opbouwen met spier- en balanstraining

Coördinatie trainen

Coördinatie bestaat uit 2 dingen: balans en controle over je spieren. Er zijn veel oefeningen om dit te trainen. Een bekende is om je armen en benen te trainen met een speedladder is ideaal voor conditie oefeningenOpens in a new tab..

 

Conditie opbouwen met rek- en strek spiertraining

Flexibiliteit trainen

Flexibiliteit van je spieren kun gemakkelijk trainen en op je eigen tempo tijden je conditie oefeningen doen..
Maar begin niet te fanatiek en bouw het rustig op.

 • Zorg voor een juiste startpositie en ga zover als je kunt zonder dat het pijn doet.
 • Rek door tot het punt dat het pijn begint te doen en ga daar net overeen.
 • Begin met 3x per week met een aantal rek- en strek oefeningen.
 • Herhaal deze oefeningen consequent en je zult snel positieve resultaten zien.

 

Conditie opbouwen thuis met eenvoudige conditie oefeningen

3 eenvoudige conditie oefeningen om je conditie te verbeteren

 

Traplopen

Met traplopen kun je goed je conditie trainen. In een korte tijd worden zowel je hart als je been- en corespieren op afwisselende manier getraind.

Je quadricepsOpens in a new tab. en buikspieren train je als je de trap oploopt. Maar voor je conditie kun je deze oefening ook zien als een cardio-oefening omdat je hartslag omhoog gaat en na het omhoog en omlaag gaan op de trap, weer even rust krijgt.
Zo bouw je dus uithoudingsvermogen op.

Touwtjespringen

Touwtjespringen is een goede oefening voor het verbeteren van de conditie. Doe dit als intervaltraining. Begin bijvoorbeeld met 1 minuut touwtjespringen, daarna een minuut rust, etc. Je traint en verbrand meer calorieën en lichaamsvet dankzij deze methode.

Krachtsport met halters en gewichten

Oefeningen met gewichten is goed voor het opbouwen van een betere conditie, bijvoorbeeld het trainen van je biceps of triceps. Train je spieren met meer herhalingen en lagere gewichten. Zo train je het hart en longen op uithoudingsvermogen. Kies een gewicht die je kunt gebruiken om tussen de 15 en 25 herhalingen te doen. Push-ups is ook een hele goede oefening. Lees hier over een push-ups schema voor beginners.

Zo verstevig je je spieren en verbeter je jouw conditie.

 

Conditie verbeteren thuis met tips om dit vol te houden

Tips voor het volhouden en conditie verbeteren

 

Gebruik een conditie opbouwen schema

Een schema is belangrijk om je thuis je conditie opbouwen. Begin bijvoorbeeld met 3x per week één uur te sporten. Je conditie verbetert als je veel oefeningen afwisselt en genoeg rust neemt om te herstellen.

Onderschat de intensiteit niet

Bouw de oefeningen langzaam op en ga in het begin niet te hard van stapel. Houd je hartslag goed in de gaten. Om voor jou je maximale hartslag te bereken tijdens het sporten, trek je je leeftijd af van het getal 225.

Pas je voeding en levenstijl aan

Een gezonde leefstijl kan je helpen bij snel conditie verbeteren. Het voordeel van een gezonde leefstijl is dan ook dat je meer energie hebt. Dit kun je bereiken met een gezond dieet, maar ook door dagelijks te gaan bewegen. Hierdoor zal je energie niveau aanzienlijk stijgen.

Veel fruit, verse groenten, eiwitbronnen zoals granen en peulvruchten, vetbronnen zoals avocado en noten, zullen je de nodige energie geven om aan sport te doen en bevorderd ook het herstel na het sporten. Zorg dat je dagelijks aan je calorieën komt, maar eet ook niet té veel. Werk voldoende aan je de conditie om af te vallen. Het is aan te raden om dit te doen volgens een specifiek trainingsschema.

Wil jij ook een gezonde inspiratie en tips voor een gezonde levenstijl? klik dan hier.Opens in a new tab.

Gebruik professionele attributen

Bij thuis sporten kan het handig zijn om eenvoudige hulpmiddelen te gebruiken. Apps om je conditie oefeningen en calorieën bij te houden zijn goede tools om te gebruiken om je conditie op te bouwen. Er zijn ook fitnessapparatenOpens in a new tab. voor thuis om je te helpen bij het verbeteren van je conditie.

 

Bijbehorende artikelen