Wanneer ontstaat een magnesiumtekort en hoe los je het op?

hoe kun je magnesiumtekort symptomen herkennen en oplossen
Leestijd: 5 minuten

Iedereen heeft magnesium nodig

Magnesium wordt ook wel het “wondermineraal” genoemd omdat het betrokken is bij heel wat processen in ons lichaam (wel meer dan 300). Heb je te weinig magnesium in je lichaam, dan spreek je van een magnesiumtekort en de meest bekende symptomen van een magnesiumtekort zijn o.a. gespannen spieren, menstruatiepijn, hoofdpijn en migraine, rusteloosheid en prikkelbaarheid. Maar wanneer ontstaat een magnesiumtekort en wat is de beste oplossing?

Wat lees je in dit artikel?

  1. Magnesiumtekort symptomen kunnen zich op verschillende manieren uiten.
  2. Bewerking en bereiding van ons voedsel is één van de vele magnesiumtekort oorzaken.
  3. Doe de magnesiumtekort test – controlleer of je risico loopt op een magnesiumtekort.
  4. Hoe kun je een magnesiumtekort aanvullen?

Wanneer ontstaat een magnesiumtekort?

Wanneer ontstaat een magnesiumtekort? Een magnesiumtekort kan ontstaan door dat je te weinig magnesium binnen krijgt door voeding, je problemen hebt met magnesiumopname of een te hoge magnesium uitscheiding hebt door bijvoorbeeld fanatiek sporten of andere stressvolle situaties.

Magnesiumtekort symptomen kunnen zich op verschillende manieren uiten

Magnesiumtekorten komen vaak voor. Ruim 60% van de wereldbevolking heeft een magnesiumtekort. Maar het (h) erkennen van een tekort aan magnesium is niet eenvoudig omdat het zich op verschillende manieren kan uiten. Spanning, stress, hartkloppingen, slaapproblemen en PMS klachten kunnen gerelateerd zijn aan een tekort aan magnesium.
Maar ook klachten als dementie, astma en autisme zijn magnesiumtekort symptomen.

Spierkrampen door een magnesiumtekort

Het onwillekeurig samentrekken van een spier of pees kan behoorlijk pijnlijk zijn. De spier kan op dat moment niet voldoende ontspannen. Daar is magnesium voor nodig, want dat helpt de spieren ontspannen. Als je regelmatig last hebt van spierkrampen bij het hardlopen en sportenOpens in a new tab. of ’s nachts wakker wordt van spierpijn in je kuit(en), dan is het goed mogelijk dat je een magnesiumtekort hebt en zal je voor deze symptomen dagelijks extra magnesium moeten nemen.

Hoofdpijn, migraine en magnesium

Onderzoek heeft aangetoond dat extra inname van magnesium helpt bij hoofdpijn en migraine. De klachten verminderen sterk en ook bij migraine leid extra magnesium tot minder intense aanvallen.

Dementie en magnesium

Uit onderzoek is gebleken dat mensen met de meest voorkomende vorm van dementie (ziekte van Alzheimer), verlaagde magnesiumspiegels in hun bloed en hersenen hebben. Het toedienen van magnesium blijkt een positief effect te hebben op hun geheugen. In dien er in een vroeg stadium van de ziekte extra magnesium wordt ingenomen, kan de achteruitgang van cognitieve functies verminderd worden.

Astma, ADHD, PDD, Autisme en magnesium

Onzerzoek heeft aangetoond dat magnesium een postieve werking heeft bij mensen met astma. Er was sprake van een betere longfunctie en kwaliteit van leven en minder medicijngebruik. Waar zorgt magnesium dan voor? Magnesium zorgt voor de samentrekking van het gladde spierweefsel rond de luchtwegen (bronchospasmen), waardoor vernauwing van de luchtwegen vermindert.

Het schijnt dat bij kinderen met ADHD de magnesiumspiegel heel laag is. Er zijn studies waaruit blijkt dat een magnesiuminname in combinatie met vitamine B6 een duidelijke verbetering van de magnesiumspiegel laten zien. Ook bij kinderen met de diagnose PDD of autisme laat deze combinatie een positief effect zien.

Ben je zwanger? Neem dan voldoende magnesium en voorkom een magnesiumtekort

voorkomen magnesiumtekort symptomen bij zwangerschap


Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven krijgen te weinig magnesium binnen met de voeding.
Extra magnesiuminname is dus belangrijk.

Hiermee voorkom je magnesiumtekort symptomen bij zwangerschap zoals: misselijkheid, spierspanning, gespannen borsten, wisselende stemmingen, verhoogde bloeddruk en opgezette enkels.

De bewerking en bereiding van ons voedsel is één van de vele magnesiumtekort oorzaken

een van de magnesiumtekort oorzaken is te weinig magnesium in onze voeding


Steeds minder magnesium in onze voeding

Uit onderzoek blijkt dat in de afgelopen jaren het magnesiumgehalte in onze landbouwproducten met maar liefst 35% is afgenomen! Door intensieve landbouw en het gebruik van kunstmest kan de bodem waarin onze gewassen en planten groeien magnesiumarm worden zodat het magnesiumgehalte in onze granen en groenten te laag is. Daardoor krijgen we te weinig magnesium binnen.

Bereiding van ons voedsel

Ook heeft de wijze van het bewerken en bereiden van onze voeding invloed. Bij het raffineren van voeding wordt 80% van het magnesiumgehalte verwijderd. Ook bij het koken van groenten gaat magnesium verloren, want groenten geven de magnesium af aan water. Een tip is om de groenten kort te koken.

Wat is van invloed op de magnesiumopname in ons lichaam?

Volgens voedingscentrum.nl varieert de opname van magnesium door vele factoren. Suiker, veel zuivel, geraffineerd voedsel, frisdrank en medicijnen zijn factoren die een negatieve invloed hebben op de opname van magnesium.

Ook stress, intensief sporten, bij veel alcoholgebruik en bij ouderen komt voor dat magnesium in verhoogde mate wordt uitgescheiden.

Bij medicijngebruik hebben vooral plaspillen, maagzuurremmers, antibiotica eveneens een negatieve invloed.

Doe de magnesiumtekort test

Is een bloedtest voldoende?

In je lichaam zit magnesium voor 99% opgeslagen in botten, spieren en andere weefsels. In het bloed zit 0,3% van het totaal. Als de hoeveelheid magnesium in het bloed daalt dan onttrekt het lichaam direct magnesium bijvoorbeeld uit de spieren, zodat het percentage in het bloed op peil blijft.

Een bloedtest geeft dus geen representatieve beeld weer van het magnesiumgehalte in je lichaam. Ook andere soorten bloedtesten kunnen geen absolute zekerheid bieden over de magnesiumspiegel in je lichaam. Vaak wordt dan extra magnesium aangeraden om zo te zien of de klachten en magnesiumtekort symptomen verminderen.

Controlleer of je kans loopt op een magnesiumtekort

Omdat een magnesiumtekort niet gemakkelijk meetbaar is lopen veel mensen met klachten en gezondheidsproblemen zonder te weten wat de oorzaak is. Aan de hand van een magnesiumtekort test checklist kun je kijken of je risico loopt op een magnesiumtekort.

De magnesiumtekort test checklist

Als je 3 vragen of meer met ja beantwoord op onderstaande vragenlijst heb je een verhoogde kans op een magnesiumtekort.

  • Heb je vaak stress?
  • Ben je rusteloos of hyperactief?
  • Heb je vaak last van hoofdpijn of migraine?
  • Heb je last van spierkrampen?
  • Heb je astma, bronchitis of andere luchtwegproblemen?
  • Heb je diabetes?
  • Heb je last van een hoge bloeddruk?
  • Drink je meer dan 7 glazen alcohol per week?
  • Gebruik je dagelijks meerdere suikerhoudende producten?
  • Drink je meer dan 3 koppen koffie per dag?
  • Heb je de ziekte van Crohn, Colitis of een prikkelbare darm?
  • Heb je vaak last van PMS of menstruatiekrampen?
  • Ben je vaak moe?
  • Heb je problemen met je concentratie of geheugen?
  • Ben je vaak neerslachtig?
  • Gebruik je calcium, zink of kalium?
  • Gebruik je medicijnen?

Hoe kun je een magnesiumtekort aanvullen?

Een magnesiumtekort aanvullen kan op verschillende manieren: extra magnesium innemen met magnesium pillen of magnesium poeder. Maar het nadeel hiervan is dat je maar beperkt percentage van de magnesium opneemt en de rest verliest (en er zitten veel vulstoffen etc. in pillen wat weer bijwerkingen kunnen geven).

Een goede manier om je magnesiumtekort aan te vullen is met magnesium opname via de huid. Dit kan met magnesium olie, magnesium gel of magnesium vlokken (in een voetenbad). Het is wel belangrijk dat je dit doet met de meest pure en natuurlijke magnesium (die niet bewerkt is met chemische middelen).

Ik heb zelf zeer goede ervaringen met Himalaya magnesium. Himalaya magnesium olie vind ik heel prettig in gebruik, het prikt niet en smeert lekker uit (ik smeer het elke ochtend op mijn armen en ’s avonds op mijn benen). Met de magnesium vlokken neem ik 2x per week een voetenbad (een soepkom met magnesiumvlokken is genoeg voor een voetenbad). Met de Himalaya magnesium producten kun je op een makkelijke manier je magnesiumtekort aanvullen.Opens in a new tab.

Bijbehorende artikelen