Waarom is vitamine d belangrijk voor ons lichaam?

vitamine D supplementen kunnen helpen bij een vitamine D tekort
Leestijd: 7 minuten

Wat zijn de voordelen van vitamine D?

Ben jij al bewust van de voordelen van vitamine D? Vitamine D is belangrijk en een in vet oplosbare vitamine die nodig is om gezond te blijven en sterke botten te behouden. Vitamine D, bekend als de “zonnevitamine”, wordt gevormd wanneer de huid wordt blootgesteld aan de ultraviolette straling van de zon en wordt ook aangetroffen in voedingssupplementen en bepaalde voedingsmiddelen.

Voordelen van vitamine D voor je gezondheid

Wat is de belangrijkste functie van vitamine d voor je lichaam? De belangrijkste functie van vitamine D is om het lichaam te helpen calcium en fosfor in de dunne darm te absorberen. Calcium is nodig om botmineralisatie (verharding van botten), celfuncties en een goede zenuw- en spierfunctie te ondersteunen.

Mensen met een vitamine D-tekort kunnen zachte, verzwakte en broze botten ontwikkelen, een aandoening die bekend staat als rachitis bij kinderen en osteomalacie bij volwassenen. Vitamine D wordt gepromoot door reguliere artsen vanwege de rol bij het balanceren van calcium en fosfor en voor de gezondheid van de botten.

Er is voldoende bewijs om het gebruik van vitamine D te ondersteunen om botverlies van de botten te voorkomen, vooral bij degenen die bepaalde medicijnen gebruiken of medische aandoeningen hebben, waaronder corticosteroïden.

Bovendien zijn er een aantal veelbelovende gebieden van vitamine D-onderzoek die verder gaan dan botaandoeningen.

Voordelen van vitamine D kunnen zijn:

Voordeel voor de gezondheid van je hart

Volgens een recente Amerkinaanse studie, die de bloedspiegels van vitamine D controleerde bij meer dan 18.000 mannen die gezond waren en hen gedurende 10 jaar volgden, hadden mannen met een vitamine D tekort twee keer zoveel kans op een hartaanval als mannen met voldoende vitamine D-spiegels. 3

Suppletie met 1.000 IE vitamine D of hogere serum vitamine D-spiegels kan een iets lager risico op hart- en vaatziekten en complicaties hebben.

Vitamine D en Kanker

Volgens observationele studies en voorlopige laboratoriumstudies kan een hogere vitamine D- en calciuminname en -status verband houden met een lager risico op kanker (vooral colorectale kanker).

In een in 2007 gepubliceerde vierjarige studie werd het gebruik van calcium (1.400 – 1.500 mg per dag), vitamine D3 (1.100 IE per dag) of een placebo onderzocht bij 1.179 vrouwen ouder dan 55 jaar. De vrouwen die calcium en vitamine D gebruikten, liepen significant minder risico op alle soorten kanker gecombineerd, evenals de vrouwen met hogere vitamine D-spiegels bij aanvang van het onderzoek.

Niet alle onderzoeken hebben echter aangetoond dat vitamine D de ontwikkeling van kanker vertraagt of voorkomt. In een in 2013 gepubliceerde studie van het Women’s Health Initiative werd geen lager kankerrisico gevonden bij degenen die vitamine D slikten (de inname van vitamine D was lager, met 400 IE per dag).

Vitamine D bij verkoudheid en griep

Het griepvirus veroorzaakt de meeste ziekten in de wintermaanden, waardoor sommige onderzoekers veronderstellen dat influenza mogelijk verband houdt met vitamine D-spiegels. Vitamine D-spiegels zijn het laagst tijdens de winter. Observatiestudies hebben ook aangetoond dat mensen met een lage vitamine D-spiegel meer kans hebben op luchtweginfecties of een recente verkoudheid of infectie van de bovenste luchtwegen hebben.

Een studie gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition onderzocht het gebruik van dagelijks vitamine D-supplement (1.200 IE) versus placebo bij bijna 340 kinderen tijdens de wintermaanden. Na vier maanden ontdekten de onderzoekers dat het percentage influenza type A ongeveer 40% lager was dan in de placebogroep, zonder significant verschil in het percentage influenza type B.

Vitamine D bij gewichtsverlies

Het bewijs voor vitamine D voor volwassenen met overgewicht of obesitas is gemengd. Volgens een studie gepubliceerd in Nutrition Journal veroorzaakte 25 mcg per dag vitamine D gedurende 12 weken bij vrouwen met overgewicht en obesitas een statistisch significante vermindering van de vetmassa in vergelijking met degenen die een placebo gebruikten.

Omgekeerd onderzocht een studie uit 2013 in Clinical Nutrition, een inname van 4000 IE vitamine D per dag plus weerstandstraining gedurende 12 weken en konden de onderzoekers geen significante veranderingen in vetmassa vinden bij degenen die vitamine D gebruikten.

Naast de mogelijke gezondheidsvoordelen die hierboven zijn opgesomd, nemen sommige mensen vitamine D om een breed scala aan aandoeningen te behandelen, waaronder:

 1. Multiple sclerose
 2. Tandheelkundige holtes en preventie van tandvleesaandoeningen
 3. Fibromyalgie
 4. Huidaandoeningen waaronder psoriasis, acne en eczeem
 5. Vermoeidheid, weinig energie
 6. Pijn (zoals rugpijn , kniepijn , neuropathie)
 7. Stemmingsstoornissen waaronder depressie, seizoensgebonden affectieve stoornis
 8. Auto-immuunziekten zoals diabetes, reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa
 9. Schildklier- en nierziekten.
  Er is echter onvoldoende bewijs om zeker te weten of vitamine D een rol speelt bij de behandeling van deze aandoeningen.

Mogelijke bijwerkingen van vitamine D

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine. Dit betekent dat het, als het teveel wordt geconsumeerd, zich in het lichaam kan ophopen en toxische symptomen kan veroorzaken, in tegenstelling tot vitamine C en andere in water oplosbare vitamines . Omdat de opbouw langzaam verloopt, kan het maanden of jaren duren voordat toxische niveaus worden bereikt.

Te veel vitamine D kan leiden tot hoge calciumspiegels in het bloed (hypercalciëmie), wat kan leiden tot:

 • kalkaanslag in zachte weefsels zoals de longen of het hart
 • verwardheid
 • nierbeschadiging
 • nierstenen
 • misselijkheid, braken,
 • obstipatie
 • gewichtsverlies en een slechte eetlust

Mensen die calciumantagonisten gebruiken, mogen geen vitamine D en calcium gebruiken, tenzij onder toezicht van een arts, omdat dit de werking van de medicatie kan verstoren.

Medicijnen tegen epilepsie en rifampicine (voor tuberculose) kunnen de vitamine D spiegel verlagen.

Mensen met een lage bijschildklierfunctie lopen mogelijk een hoger risico op hoge calciumspiegels in het bloed tijdens het gebruik van vitamine D.

Steroïden, laxeermiddelen en cholesterolverlagende medicijnen kunnen de hoeveelheid vitamine D die uw lichaam kan opnemen, verminderen. Je kan beter vitamine D enkele uren vóór of na het gebruik van deze medicijnen moeten worden ingenomen.

Dosering en bereiding vitamine D

In de Verenigde Staten, het Institute of aanbevelingen Medicine van de inname van vitamine D, die oorspronkelijk werden uitgebracht in 1997 en bijgewerkt in 2010, zijn als volgt: 11

Geboorte tot 1 jaar – 400 IE / dag (10 mcg)
Tussen 1 en 70 jaar – 600 IE / dag (15 mcg)
Meer dan 70 jaar – 800 IE / dag (20 mcg)
Zwangere en zogende vrouwen – 600 IE / dag (15 mcg)

Sommige professionele organisaties, waaronder The Endocrine Society, bevelen een hogere dagelijkse inname van 1500-2000 IU / dag (25-50 mcg) aan voor alle volwassenen. Er is een groeiende consensus dat de referentie-innames opnieuw moeten worden beoordeeld, op basis van toenemend bewijs dat vitamine D-tekort wijdverbreid is en ook als gevolg van onderzoek naar de complexe rol van vitamine D bij de preventie van veel ziekten.

Omdat er veel bronnen van vitamine D zijn, is de beste manier om iemands vitamine D spiegel te meten, het niveau te laten controleren met een bloedtest op een vorm die bekend staat als 25-hydroxyvitamine D.

Over het algemeen zijn vitamine D spiegels lager dan 30 nmol / L ( 12 ng / ml) zijn te laag voor de gezondheid van de botten en de algehele gezondheid.

Een vitamine D spiegel van 50 nmol / l of hoger is voor de meesten voldoende, hoewel vitamine D-spiegels boven 125 nmol / l (50 ng / ml) waarschijnlijk te hoog zijn.

De veilige bovengrens van vitamine D is 1.000 – 1.500 IE / dag voor zuigelingen, 2.500-3.000 IE / dag voor kinderen van 1-8 jaar en 4.000 IE / dag voor kinderen van 9 jaar en ouder, volwassenen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Vitamine D in voedingsmiddelen

Vitamine D-rijk voedsel omvat bepaalde soorten vette vis, zoals haring, makreel, zalm, tonijn en sardines. Eierdooiers, kaas en runderlever bevatten kleinere hoeveelheden vitamine D. Champignons leveren wat vitamine D.

Hoewel er maar weinig voedingsmiddelen zijn die van nature vitamine D bevatten, worden veel gangbare voedingsmiddelen vaak verrijkt met vitamine D, zoals melk, ontbijtgranen, sojamelk, rijstmelk (en andere plantaardige melk ), yoghurt, sinaasappel en margarine.

Vitamine D supplementen om een vitamine d-tekort te voorkomen

Vitamine D supplementen zijn ook verkrijgbaar als capsules, gummies, vloeibare of kauwtabletten. Levertraan wordt ook nog steeds gebruikt. Vitamine D in supplementen of in verrijkte voedingsmiddelen kan vitamine D2 en D3 zijn. Vitamine D3 (cholecalciferol) heeft de voorkeur vanwege een betere benutting in het lichaam. Voorkom een vitamine d-tekort.

Heb je een verhoogde behoefte aan vitamine D? Dan kan het SoLMAG vitamine D3 druppels supplement een goede aanvulling zijn.Opens in a new tab.

Naast losse supplementen leveren multivitaminen en calciumsupplementen vitamine D, maar de hoeveelheid varieert sterk, dus het is belangrijk om de etiketten te lezen.

Mensen die een vegetarisch of veganistisch dieet volgen, moeten de bron van vitamine D in verrijkte voedingsmiddelen en supplementen controleren.

Vitamine D3 is vaak afkomstig van dieren (voornamelijk schapenwol), terwijl vitamine D2 afkomstig is van plantaardige bronnen. Vitamine D-gummies kunnen ook gelatine bevatten.

Houd er ook rekening mee dat de veiligheid van supplementen bij zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven, kinderen en mensen met medische aandoeningen of die medicijnen gebruiken, niet is vastgesteld.

U kunt tips krijgen over het gebruik van supplementen, maar als u het gebruik van vitamine D-supplementen overweegt, overleg dan eerst met uw huisarts. 

Overige vragen over vitamine D

Is er meer dan één soort vitamine D?

Er zijn twee belangrijke soorten vitamine D bij mensen. Vitamine D3 (cholecalciferol) is het type dat in het lichaam wordt aangemaakt als reactie op blootstelling aan de ultraviolette B-stralen van de zon.

Vitamine D2 (ergocalciferol) wordt in planten aangemaakt. Beide typen moeten in de lever en de nieren worden omgezet in de actieve vorm, 1,25 dihydroxyvitamine D, om in het lichaam te worden gebruikt.

Welke mensen hebben een verhoogd risico op een vitamine d-tekort?

Er zijn bepaalde groepen mensen die een hoger risico lopen op vitamine d-tekort.

Dit zijn:

 • Mensen met beperkte blootstelling aan de zon.
  De hoeveelheid vitamine D die wordt gevormd door blootstelling aan de zon, wordt beïnvloed door het seizoen en de breedtegraad. Over het algemeen maken mensen tijdens de herfst- en wintermaanden te weinig vitamine D aan.
 • Mensen die te veel aan huis gebonden zijn.
 • Vrouwen die om religieuze redenen gewaden en hoofdbedekkingen dragen, en mensen wiens werk of werkuren kantoorgebonden zijn.
  Zij doen te weinig significante hoeveelheden vitamine D op uit zonlicht.
 • Mensen die zonnebrandcrème gebruiken.
  Het gebruik van zonnebrandcrème voorkomt ook de vorming van vitamine D. Zelfs zonnebrandcrème met een SPF van 8, een hoeveelheid die in veel dagelijkse moisturizers wordt aangetroffen, kan de productie van vitamine D aanzienlijk verminderen.
 • Mensen met meer huidpigment.
  Mensen met een donkere huid hebben meer melanine, het pigment dat de huid zijn kleur geeft. Melanine absorbeert UV-stralen, waardoor het vermogen van de huid om vitamine D aan te maken vermindert. Hoe meer pigment in de huid van een persoon, hoe belangrijker het is dat hij of zij voldoende vitamine D binnenkrijgt.
 • Ouderen.
  Ouderen lopen een groter risico op vitamine D tekort, omdat het vermogen om vitamine D te produceren afneemt met de leeftijd. In feite is het zo dat de vitamine D spiegels bij de oudere proefpersonen ongeveer 30% bedragen van de niveaus die bij jonge volwassenen worden aangetroffen. Geschat wordt dat 20% tot 100% van de oudere volwassenen die in de Verenigde Staten, Canada en Europa wonen, aan vitamine D tekort lijdt.
 • Mensen die vet niet goed kunnen opnemen (malabsorptie van vet). Vitamine D heeft wat voedingsvet nodig om in de dunne darm te worden opgenomen. Mensen met aandoeningen die malabsorptie van vet veroorzaken, zoals cystische fibrose, coeliakie, de ziekte van Crohn, de ziekte van Whipple en chronische leverziekte, zijn vatbaarder voor een vitamine D tekort.
 • Mensen met een nieraandoening zijn mogelijk niet in staat om vitamine D om te zetten in de actieve vorm.
 • Mensen met obesitas.
  Als u overgewicht of obesitas heeft, loopt u mogelijk een hoger risico op vitamine D tekort. Controleer uw BMI bij een zorgverlener om uw risico te bepalen.
 • Zuigelingen die uitsluitend borstvoeding krijgen.
  Aan de vitamine D-vereisten voor zuigelingen kan niet alleen met menselijke moedermelk worden voldaan.
  Raadpleeg uw kinderarts voordat u vitamine D supplementen bij zuigelingen gebruikt!

Bijbehorende artikelen